Gezondheid

Gezondheid en elektrisch roken

Elektrisch roken wordt vaak aangedragen als alternatief voor het ‘ouderwetse’ roken van een normale sigaret. Tot voor kort werd elektrisch roken beschouwd als een gezonder en veiliger alternatief voor normaal roken. Recente onderzoeken bestrijden (onterecht) het feit dat elektrisch roken beter voor de gezondheid is en durven zelfs zo ver te gaan dat elektrisch roken een even grote schade toebrengt aan de gezondheid.

Wat zit er precies in de eLiquids van eSigaretonline.nl?

De eLiquids van eSigaretonline.nl bevatten de volgende stoffen:

–       Propyleenglycol
Dit is een vrij onschuldige stof. Het vormt de basis voor vrijwel iedere goede eLiquid. Door de World Health Organization is deze stof aangeduid als een niet-giftige stof. Het wordt dan ook gebruikt in onder andere cosmetica en voedingsmiddelen. Een onschuldig E nummer.

–       Glycerine
Ook wel Glycerol genoemd. Deze stof is een zoete, niet-giftige stof die veel in snoep en cosmetica gebruikt wordt. Tevens een basis bestanddeel voor eLiquids.

–       Water
Voor de liquids van eSigaretonline.nl wordt zuiver water gebruikt om de sterkte van de liquids te bepalen

–       Smaakstof
Een onschuldige stof die zorgt voor een heerlijke smaak. Deze stoffen worden bijvoorbeeld ook gebruikt in voedingsmiddelen

–       Nicotine
De enige stof die daadwerkelijk giftig is, is nicotine. Nicotine is niet kankerverwekkend. Nicotine is in grote hoeveelheden dodelijk. Echter, door verhitting gaat een deel van de nicotine al verloren. Als iemand daadwerkelijk een heel flesje liquid zou opdrinken dan is dat schadelijk voor de gezondheid. Contact met de huid (in grote hoeveelheden) is tevens slecht voor de gezondheid.

 

In een normale sigaret zitten honderden schadelijke stoffen die bij verbranding vrijkomen. De eerste 10 vind je hieronder, alle giftige stoffen van A tot Z in dit PDF bestand

1. Acetanisole
2. Acetic Acid
3. Acetoin
4. Acetophenone
5. 6-Acetoxydihydrotheaspirane
6. 2-Acetyl-3- Ethylpyrazine
7. 2-Acetyl-5-Methylfuran
8. Acetylpyrazine
9. 2-Acetylpyridine
10 .3-Acetylpyridine

Veel gestelde vragen:

Krijg je kanker van elektrisch roken?
Nee. De stoffen die worden geïnhaleerd tijdens het e-roken bevatten geen stoffen die potentieel kankerverwekkend zijn. Bij het roken van een normale sigaret komen er polycyclische aromatische koolwaterstoffen vrij. Dezelfde stoffen als bij verkoold/verbrand vlees. Tijdens elektrisch roken komen deze vanzelfsprekend niet vrij. Er wordt immers niets verbrand.

Is elektrisch roken verslavend?
Ja en nee. Nicotine is een verslavende stof. Wanneer je een bepaald aantal milligram nicotine gebruikt dan blijf je daar verslaafd aan. Je kan echter geleidelijk aan afbouwen naar 0 milligram nicotine waardoor je van je daadwerkelijke verslaving afkomt.

Is elektrisch roken veilig?
Je kan nooit met 100% zekerheid zeggen dat iets compleet veilig is. De liquids van eSigaretonline.nl zijn gemaakt van stoffen die niet kankerverwekkendzijn. In principe is het drinken van een biertje of wijntje op zaterdagavond schadelijker voor de gezondheid dan elektrisch roken.

Mag ik de elektrische sigaret overal gebruiken?
Jazeker! De esmoker is géén tabaksproduct en wordt door het ministerie van volksgezondheid ook niet als zodanig bestempeld. Helaas is het in veel gelegenheden ‘not done’ om elektrisch te roken.

Kan ik de e-sigaret gebruiken tijdens mijn zwangerschap?
Wat anderen ook mogen beweren; gebruik de e-sigaret niet tijdens je zwangerschap. Nicotine is een giftige en verslavende stof.

Onze mening

eSigaretonline.nl is van mening dat elektrisch roken een beter en gezonder alternatief is dan het ouderwetse roken. Het onschuldige biertje op zaterdagavond is schadelijker dan elektrisch roken. Het recent gepubliceerde onderzoek van het RIVM is gebaseerd op oude onderzoeken. De huidige liquids zijn van een dermate hoge kwaliteit dat deze gebruikt kunnen worden zonder negatieve bijeffecten. Natuurlijk is het beter om compleet te stoppen met roken. Voor iedereen die niet wil of kan stoppen is elektrisch roken een gezonder alternatief.

De voordelen nog een keer op een rij

– Het is gezonder
– Je kleren gaan er niet van stinken
– Vingers en tanden blijven vrij van verkleuring
– Het is goedkoper
– Je kan vrijwel overal elektrisch roken
– Geen andere mensen tot last

Bezwaren van het RIVM

Op batterijen, verdampers, patronen, patroonwikkels, verpakkingen en in gebruiksinstructies ontbreekt belangrijke informatie over de bestanddelen en het gebruik van e‑sigaretten en essentiële waarschuwingen over het product.

De producten van eSigaretonline.nl zijn voorzien van goede etikettering en Engelse handleidingen. Hierbij komt ook het feit dat een elektrische sigaret een bijzonder eenvoudig apparaat is. Het zijn voornamelijk de namaakproducten uit China die niet geleverd worden met een duidelijke handleiding.

E‑sigaretten kunnen giftige stoffen bevatten, waaronder diëthyleenglycol (een zeer giftige stof), verschillende nitrosaminen (sterk kankerverwekkende stoffen die in tabak voorkomen) en andere chemische stoffen waarvan wordt vermoed dat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Een e-sigaret bevat geen enkele stof. De liquids die eSigaretonline.nl aanbiedt bevatten géén diëthyleenglycol en nitrosaminen. Nitrosaminen zijn jaren terug tijdens een onderzoek gevonden in een cartridge van een e-sigaret. De hoeveelheid nitrosaminen was vergelijkbaar met die van een nicotineplijster en vele malen lager dan een normale sigaret. De hedendaagse e-sigaretten bevatten géén nitrosaminen. Alle producten van eSigaretonline.nl worden geproduceerd onder de ROHS richtlijnen. 

Bij sommige navulpatronen staat op de verpakking dat ze nicotinevrij zijn, terwijl dat niet het geval is.

Alle producten van eSigaretonline.nl zijn voorzien van correcte etikettering. Wanneer een klant een liquid bestelt zonder nicotine, dan wordt het juiste product geleverd.

Er is sprake van kankerverwekkende stoffen in de binnenlucht als gevolg van ‘passieve damp’.

Het is door diverse onderzoeken aangetoond dat er géén kankerverwekkende stoffen vrijkomen bij elektrisch roken. Daarbij verdwijnt damp bij het uitblazen.

Door een simulatie van de sigaretbeleving te bieden, kunnen e‑sigaretten voor ex‑rokers de aanzet vormen om weer in hun oude gewoontes te vervallen. Ze kunnen ook voor nog niet verslaafde jongeren de aanzet vormen om met roken te beginnen.

Tja, hoe toon je dit aan? Zet een chocolade sigaret dan ook aan tot roken?

Als e‑sigaretten met hoge nicotinegehaltes lekken, kunnen volwassenen, kinderen, huisdieren en het milieu in aanraking komen met nicotine, een verslavende en gevaarlijke stof.

Alle e-sigaretten van eSigaretonline.nl zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gefabriceerd en gecontroleerd. Alle e-sigaretten dragen het CE keurmerk en zijn uitvoerig gekeurd alvorens eSigaretonline.nl ze verkoopt.

Op dit moment zijn er geen methoden voor gepaste verwerking van e‑sigaretten en accessoires (zoals patronen) als afval. Dit kan een risico inhouden van verontreiniging van water en bodem met nicotine uit weggeworpen patronen, met mogelijk negatieve milieu‑effecten.

Wij juichen het vaststellen van methodes voor gepaste verwerking van e-sigaretten alleen maar toe. Nicotine is en blijft een giftige stof die met zorgvuldigheid behandelt dient te worden. eSigaretonline.nl raadt daarom aan lege capsules en kapotte e-sigaretten mee te geven met het chemisch afval.

Er is geen specifieke regelgeving voor de fabricage, kwaliteitscontrole en verkoop van en reclame voor e‑sigaretten.

Voor fabricage en kwaliteitscontrole wordt het CE keurmerk gebruikt. Alle e-sigaretten van eSigaretonline.nl zijn vervaardigd naar de kwaliteitsstandaard van de Europese Unie. Wij juichen strengere regelgeving met betrekking tot kwaliteit alleen maar toe. Op deze manier worden goedkope en slecht geproduceerde modellen vanuit China geweerd. Dat er geen regelgeving is met betrekking tot verkoop en reclame van e-sigaretten dient zo te blijven. Een harddrug als alcohol wordt in Nederland vrij verkocht met minimale restricties. Waarom moet dit voor de e-sigaret anders zijn?

Geïnteresseerd geraakt in de elektrische sigaret en al haar voordelen? Bekijk onze startersets!